Educație și Cultură

Unități de Învătământ
În comună funcționează 3 școli: Școala Gimnazială nr. 1 Pantelimon, Scoala Primară Pantelimon de Jos, Școala Primară Runcu și 4 grădinițe cu program normal în satele Pantelimon, Pantelimon de Jos, Nistorești și Runcu. Aceste unități de învățământ cuprind 320 de copii. Cadrele didactice sunt calificate, în total 24 de cadre.

Unități Culturale
În comună funcționează 3 cămine culturale în satele Pantelimon, Pantelimon de Jos și Nistorești. În satul Runcu, Căminul Cultural este în construcție. În aceste cămine se desfășoară activități culturale, distractive și educative. Activitatea culturală este susținută și de Ansamblul Ulmetum, care susține spectacole atât în comună cât și în județ, prin participarea la diferite festivaluri.

Monumente Istorice
Pe teritoriul comunei sunt amplasate următoarele monumente istorice:
În satul Pantelimon
– Monumentul eroilor din primul și a doilea Război Mondial (În parcul Căminului Cultural)
– Monumentul dedicat eroilor satului din primul și al doilea Război Mondial și 6 morminte ale eroilor satului (în curtea bisericii ortodoxe)
În satul Nistorești
– Monumentul dedicat eroilor satului.

Viața Spirituală
În comună există 5 biserici ortodoxe, în fiecare sat al comunei și o biserică romano-catolică în satul Pantelimon de Sus. O atenție deosebită este acordată sărbătoririi hramului bisericilor din satele arondate comunei, precum și tradiția sărbătorilor de iarnă, a celor pascale, a șezătorilor.
Biserica „Sfântul Pantelimon” – Hramul „Sf. Pantelimon” – 27 iulie;
Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” – satul Pantelimon de jos – 6 noiembrie;
Biserica „Sf. Nicolae” – satul Runcu – 6 decembrie;
Biserica „Sf. Nicolae” – satul Nistorești – 6 decembrie;
Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” – Călugăreni – 1 octombrie

Sari la conținut